Klik venligst
MJÖLBY 2025-4-22 KL. 09:01

Ett gubbgäng som träffats i mer än 30 år

Av Sara Anderberg

VÄDERSTAD De har en sak gemenskap – kopplingen till Väderstad. I mer än 30 år har gubbgänget i Väderstad träffats varannan vecka för att umgås och de har blivit goda vänner som har lite koll på varandra och stöttar varandra.

Ett gubbgäng som träffats i mer än 30 år
Helena Häggström och Thommy Axell är lite ansvariga för träffarna med Väderstads gubbgäng. Foto: Sara Anderberg

Det har inte varit exakt samma gäng hela tiden. Gubbar har kommit och gubbar har gått. Och det där med gubbar är deras egen benämning på sig själva.
Det är uteslutande män med i gruppen. Helena Häggström är undantaget som bekräftar regeln. Det är hon som i 25 år har fixat mackor, kakor, bullar och annat som gör träffarna varannan vecka lite extra trevliga.
– Jag lägger ner min själ i det här, säger Helena Häggström som för dagen serverar köttbullemackor samt nötkakor och kokostoppar av rena kondisstandarden.

Gubbarna förser sig, bänkade kring borden i Väderstad IK:s klubblokal. Det är ett drygt 20-tal på plats och samtalet flyter på.
– Det här är ingen förening och vi har ingen styrelse, säger Thommy Axell som är den som ändå håller i trådarna och kallar till mötena.

Han berättar att de som är med har någon slags koppling till Väderstad. Många bor eller har bott på orten, spelat fotboll i VIK eller på något annat sätt upptäckt tjusningen med Väderstad. De har många gemensamma minnen av orten. De sitter ovanpå ett av dem.
– Våra barn har lärt sig simma här, säger Thommy och pekar mot golvet.

Där under ligger bassängen som en gång, innan det blev simhall i Mjölby, inte bara var Väderstads utan hela kommunens tillhåll för simsugna.
Ett tiotal av gubbarna bor fortfarande kvar i Väderstad och har nära till träffarna. Andra bor på olika håll i bland annat Mjölby och Vadstena.
– Även om många bor på andra håll är vi alla väderstadbor i hjärtat, säger Thommy.

Gubbgänget är inte längre ungdomar och vissa av dem har helt enkelt blivit för gamla för att längre delta.
– Men vi pratar om dem som inte kan komma längre, säger Thommy.
När medlemmar har avlidit har man parentation och tänder ljus. Traditionen att träffas är också ett sätt att hålla lite koll på varandra, se till att man vet att alla mår bra. Om någon inte kommer vet man ofta varför. De flesta ser till att komma så ofta de kan och hålla fast vid den viktiga sociala funktion som träffarna innebär. Medan mackor och kakor konsumeras pratar gubbarna på.
– Vi löser världsproblemen, säger Håkan Wigh och skrattar.

Enligt gubbgänget i Väderstad är de det största gubbgänget i kommunen. Men det finns flera, det vet de och hävdar att det finns ett stort behov av att kunna träffas för daglediga även om det sker på olika platser och på olika sätt.
För att förgylla träffarna ytterligare bjuder Väderstads gubbgäng in gäster som kan föreläsa om olika ämnen. Ibland åker de på resa och ibland har de större kalas, som till jul och sommar.
– Mina gubbar, det är det de kallar sig, säger Helena.






PÅ STARTSIDAN JUST NU